Stadsprijs Geraardsbergen voor profs
Home Stuur e-mail Twitter Facebook
Fotoslideshow
Podium
In de media
Sportverbond Geraardsbergen
BRON : De Beiaard


Marcel Baetens brengt geschiedenis Stadsprijs in kaart


Het was een titanenwerk, maar dat belette wielerfan Marcel Baetens niet om er zijn schouders onder te zetten en de lange geschiedenis van de Stadsprijs van Geraardsbergen te ontrafelen en chronologisch in kaart te brengen. De onderzoeker kwam aanvankelijk tot de conclusie dat de ‘Stadsprijs voor beroepsrenners’ in 1927, meerbepaald op 28 augustus voor het eerst werd gereden. Maar een Nederlandse collega wielerverzamelaar meldde hem dat reeds eind augustus 1908 in Geraardsbergen een wielerwedstrijd ‘alle categorieën’ werd gereden , met Camille Heack als winnaar. Het begin van de lange geschiedenis van de oudste kermiskoers voor profs van België.Op woensdag 28 augustus 2013 wordt de 96ste editie van de Stadsprijs van Geraardsbergen gereden. De 100 wenkt, een magische kaap die organisator Sportverbond Geraardsbergen nu al inspireert om er een speciale editie van te maken. Bijvoorbeeld met het uitbrengen van een boek over de geschiedenis van de Geraardsbergse Grote Prijs.

Hiervoor kan het Sportverbond best aankloppen bij Marcel Baetens, licentiaat in de Romaanse filologie en voormalig leraar en directeur van het KA Geraardsbergen. Marcel is thans pedagogisch adviseur bij het GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap en daarnaast ook nog een begenadigd onderzoeker-publicist. In 2005 leverde hij het boek ‘Arm maar proper’ af, een familiekroniek en sociale schets van een arbeiderswijk anno 1955, een werkstuk dat hij aangebood aan zijn ouders ter gelegenheid van hun Gouden Huwelijksjubileum. In 2011 publiceerde hij ‘1911-2011, de beknopte geschiedenis van K.S.C Denderstreek’.

Naar aanleiding van zijn studie over de Stadsprijs van Geraardsbergen hadden we een gesprek met de 56-jarige auteur uit Serskamp

Vanwaar uw interesse voor de wielersport en uw wielerverzamelwoede?

Veel meer dan voetbal was het wielrennen bij ons thuis de sport nummer één. Ik durf zelfs zeggen dat de interesse voor het wielrennen mijn latere woordenschat en mijn liefde voor het lezen aangewakkerd hebben. Zoals velen van mijn generatie heb ik het echte lezen niet op school geleerd, maar via de illustraties en later de epische verhalen in de Het Nieuwsblad-Sportwereld

Het woord van de Van Wijnendaeles, van Achiel Van Den Broeck of van Pol Jacquemyns had in arbeidersmiddens meer macht dan de boodschap van de pastoor in de zondagsmis. Wie erbij wilde horen, moest kunnen meepraten over het verschil tussen ronderenners en specialisten van de klassiekers, wie nooit op reis ging kon tenminste vertellen wat hij ‘gezien’ had in de beschrijvingen van de Tourmalet of de Galibier door de pennenridders van Vlaanderen

Wanneer begon het verzamelen?

Vanaf mijn vierde jaar (ik kon toen reeds lezen, onder meer omdat ik alles wilde weten over ‘de koers’) was ik verzamelaar van chromoprentjes met de afbeelding van wielrenners. Ik verzamelde ze aan het ‘ritme’ van 2 voor 1 frank, verborgen in een geurig rechthoekig pakje, samen met een platte roze kauwgom , waarvan de chromo’s maanden later nog de geur meedroegen. Trouwens, nu meer dan veertig jaar later, kan ik mij die geur nog perfect voor de geest halen. Er waren 120 prentjes in totaal : het nummer 1 was Karel Clerckx in zijn gele trui van ‘Dr. Mann’ en de reeks werd afgesloten met het zesdagenkoppel Van Looy-Post, een foto genomen in het Gentse Kuipke

Ik kende uit het hoofd de tekst op de achterkant van elk prentje en via een mij eigengemaakte assimilmethode had ik ook het palmares van elkeen in het Frans onthouden. Mijn vader ging zelfs nog verder en deed mij de renners herkennen, eerst door het tonen van de ganse foto, nadien door het steeds meer verbergen van grote gedeelten van de foto’s tot er slechts een stuk van een rennerspetje overbleef. Hoe dikwijls heb ik de talrijke bezoekers bij ons thuis daar niet mee verbaasd. Sedertdien mag ik mij een fervent wielerliefhebber noemen.

U kroop vervolgens ook in de pen en leverde diverse publicaties af ...

Zeven jaar geleden schreef ik het boek ‘Arm maar proper’ ter gelegenheid van het vijftigjarige huwelijksjubileum van mijn ouders, Jozef en Louise Baetens-Schandevijl uit Haaltert. Omdat mijn vader destijds een fanatieke supporter was van Maurice Meuleman, heb ik toen ook in een apart hoofdstuk aandacht besteed aan de figuur van deze wielrenner.

Bovendien plaatste ik ook de lokale Kerkskense wielerclub, Boekent Sportief, in een ruimer sociaal kader en had ik het toen reeds over een aantal lokale wielercracks.

Al die renners kwamen ooit uit voor de Aalsterse wielerclub KSC Denderstreek en als kind stond ik vol bewondering voor de truien van deze renners, truien die schitterend waren in hun eenvoud. Men zag ze van ver bij het uitkomen van de laatste bocht, de witte truien met zwart-groene band in het midden.

Voor het verzamelen van die gegevens moest ik al heel wat opzoekingswerk verrichten en toen ontstond bij mij het waanzinnige idee om een inventaris te maken van al wie in de Denderstreek ooit aan wielrennen had gedaan en om alle wielerwedstrijden, ooit georganiseerd in de Denderstreek, in kaart te brengen. Ik hoop nog steeds alle gegevens verwerkt te hebben in 2017. Ondertussen bezit ik reeds honderden bladzijden bestanden, kopieën van krantenartikels, foto’s uit de oude doos en er komen er dagelijks nog bij.

Marcel alvast dank voor dit interview en het prachtige werk dat je leverde met uw naslagwerk ‘Beknopte geschiedenis van de Stadsprijs in Geraardsbergen’.

Geert Pieraert

Voorzitter Sportverbond

Stadsprijs Geraardsbergen

Marcel Baetens, een gedreven man met boeiende verhalen. Ook de Stadsprijs van Geraardsbergen inspireerde hem om aan onderzoek te doen. Hij bracht de hele erelijst in kaart en vulde ze aan met een beschrijving van elke winnaar en zijn palmares. (GP)

Stadsprijs Geraardsbergen - editie 2012

BRON : De Beiaard

Stadsprijs Geraardsbergen - editie 2011
31.08.2011 - reportage TV OOST
Stadsprijs Geraardsbergen - editie 2010
29.08.2010 - reportage MIG TV

"100 joar kerremeskoers in Giesbaargen"

Boek ‘100 joar kerremeskoers in Giesbaargen. De Stadsprijs in woord en beeld’. BESTELLEN KAN <HIER>

JavaScript